Pirater – finns dom idag?

Pirater är ett älskat tema både i film, litteratur, charterutflykter för turister, maskerader och nöjesparker. Men pirater existerar i verkligheten och är inte samma som vad du ser på spännande äventyrs filmer såsom Piraterna i “Pirates of the Caribbean”. Att ge sig ut på långfärdssegling är en dröm för många segelbåtsägare men det finns mer än bara problem med segelbåten som kan ske. Vissa områden i världen är farliga och som seglare behöver du ha god kunskap innan du ger dig ut i världen.

Somaliska pirater höll seglarfamiljen Quist Johansen gisslan under sju månaders tid. Familjen, med tre barn, var ute på en två år lång seglats runt jorden. Deras segelbåt överfölls av pirater utanför Afrikas horn och togs som gisslan. Trots att de var medvetna om att det var mycket riskfullt att segla utanför Afrikas horn tog de beslutet att segla ut i Arabiska havet. Efter en lång fångenskap släpptes de äntligen fria och kunde återvända till Danmark.

Det finns gott om pirater i sydostasiatiska vatten samt Adenviken. Om en seglare befinner sig i Australien finns det endast två vägar hem antingen runda Sydafrika med risk för stormar eller ta chansen att segla genom vatten med pirater och de risker det innebär. Det förekommer många piratdåd i Indonesien, särskilt i Malackasundet, samt Jemen och Somalia med många rapporterade piratöverfall. Skillnaden är att i Indonesien samt Malackasundet inriktade piraterna sig på stora kommersiella fartyg.

Det går att minska risker för piratattacker genom att exempelvis släcka lanternor och ljus under natten, att segla i en konvoj tillsammans med andra båtar samt försöka segla under rätt dagar. Att segla med familjen på en längre seglats behöver inte utgöra någon fara av piratattacker om du väljer att segla på säkrare vatten. För familjer som planerar en längre resa och som under tiden kommer att hyra ut sin bostad kan behöva förvaring av sina privata ägodelar. Hos Prinsens Lager kan du hyra säkra och bra förråd i mölndal till fast pris. I den nyöppnade parken av förrådscontainrar kan du enkelt och smidigt köra ända fram till ditt förråd. Dina tillhörigheter kommer att förvaras tryggt och säkert till det pris som kontraktet är skrivet på utan några chockhöjningar.

NYA International sammanställer årligen en karta där de största riskerna existerar för kidnappningar och piratattacker. Somalias kust utgör fortsatt en stor risk för piratattacker men så gör även Nigeria, Singapore, Indonesien och Malaysias kuster. Sedan 2012 har piratangrepp mot stora kommersiella fartyg minskat medan risknivån är fortsatt hög för mindre båtar. Ett område som är attraktivt för långseglare är Karibien samt Venezuelas kust. Tyvärr utgör dessa vatten risk angrepp av pirater. Upprepade piratattacker har skett mot mindre båtar längs Venezuelas kust vars område inkluderar öar som Grenada, Aruba, Trinidad och Tobago.