Utrustning och klädsel för vintersegling

För de som väljer att vintersegla känns den kalla säsongen som en andra segelsäsong. Trots att båten, skärgården och principerna är samma är vintersegling mycket annorlunda jämfört med sommarsegling. Det krävs ingen stålbåt för att kunna segla vintertid men det kan förvåna en del att en plastbåt vanligtvis är bättre isolerad mot kyla och ger högre komfort. Ett tips är att skaffa ett fristående värmeelement i kajutan för att hålla den varm och skön. Numera håller allt fler resturanger i skärgården helgöppet och erbjuder till och med julbord eller nyårsmiddag som verkligen kan lyxa till din seglats.

Vackert väder

Även på vintern finns det alltid någar dagar samt helger där vädret är både vackert och inbjudande. Vackert väder innebär dock högre kyla eftersom det inte finns några moln som isolerar. Men med kylan kommer fantastiskt vackra färger, klar luft och lagom vind. En annan fördel är att långsidesplatser i naturhamnar är för det mest lediga och det är inte helt ovanligt att de finaste seglingsdagarna sker under vintern. Vad som är viktigt för vintersegling är att du har rätt utrusting och varma kläder. Vattnet är iskallt och vädret kan växla snabbt vilket innebär att säkerheten också är en faktor. För vinterseglare är en flytoverall en bra investeing. Under flytoverallen bör du ha underställ samt fleecekläder för att hålla kylan borta.

Bra kläder

De allra flesta vinterförvarar sin segelbåt på land och ägnar sig åt andra aktiviteter under höst, vinter och tidig vår. Det kan handla om vandring i naturen, fiske eller jakt. Oavsett vilket gäller det är att du har bra utrustning, varma och funktionella kläder samt skor. Du kan hitta riktigt bra kläder hos skogmarks.se till förmånligt pris. Skogmarks.se erbjuder ett brett sortiment av allt du behöver för ett aktivt friluftsliv. Här kan du välja bland utmärkta produkter för bland annat din utrustning, kläder för damer och herrar, vandringskängor och till och med varor för din hund. Du kommer att kunna välja bland produkter av hög kvalitet från kända varumärken såsom Garphyttan, Graninge, Arrak, Norrmora, Blundstone, TPX och Hestra. När du handlar hos skogmarks.se får du snabb leverans, fria byten och 90 dagars öppet köp.

Vintersegling

Under vintern är det bättre att segla korta etapper, inom skärgården eller utmed kusten. Vädret kan ändras fort så det gäller att hålla extra kontroll och undvika öppet hav. Vid extrem kyla kommer hamnar, vikar och till och med havet att frysa fort. Det gäller i så fall att vända hemåt snabbt innan isen blir för tjock och båten inte klarar att bryta sig igenom. Kallt vatten är riktigt farligt och till exempel fem minuter i nollgradigt vatten kommer att ge stora svårigheter att kunna klättra upp för en badstege. Därför krävs det att fokus läggs på säkerheten eftersom marginalerna är betydligt mindre vintertid om någon skulle råka ramla i det kalla vattnet. Det är exempelvis en självklarhet att använda livlina på fördäck men kom också ihåg att det ofta är riktigt halt på landgångar, bryggor och kajer.