Kläder ombord på segelbåten

En segelbåt erbjuder unika väderförhållanden på flera sätt. De dagar man är ute med båten är det ofta soligt, men kan ändå kännas kallt tack vare det vatten som sprutar upp från båtens sidor och vinden som viner i seglen. Dessa förhållanden ställer särskilda krav på de kläder man tar på sig när det är dags att ge sig ut på en segeltur.

För att skydda mot solen är det till exempel viktigt att man inte glömmer keps och solglasögon (eller en annan typ av solhatt, om man föredrar det). Självklart bör man också grunda genom att smörja in ansiktet, armarna och annan bar hud med solkräm. Just eftersom luften kan vara kall på en segelbåt kan man luras att tro att solen inte tar lika mycket, vilket kan leda till en otrevlig överraskning när man väl kliver i land efter en dag ute på sjön. Solskydd är med andra ord ett måste.

Beroende på hur mycket vinden biter just den dagen kan man sedan anpassa vilka kläder man har på sig – långbyxor eller shorts, t-shirt eller en långärmad tröja. Oavsett temperatur är det dock alltid bra att ha med sig en seglarjacka eller annan vattentät och vindtät jacka ombord, eftersom man aldrig vet när man kan bli frusen. Något annat som är viktigt är vilka skor man har på fötterna. Skornas sulor bör dels vara halksäkra, för att försäkra sig om att man får fäste även på ett blött däck, dels vara av typen som inte lämnar märken efter sig, eftersom detta kan skada däcket.

Slutligen måste man självklart ha på sig en flytväst när man är ombord på en segelbåt. Om du letar efter en bra nätbutik där du kan köpa både kläder och flytväst att bära på din segelbåt, ska du gå in på Fritidsfabriken.se. Där finns ett stort utbud av friluftskläder, så att du garanterat kan hitta kläder som passar.