Klippor och havet.

Historiens mest fruktade sjöfarare

Genom historiens gång har vi haft många sjöfarare som utfört expeditioner till olika öar och kontinenter i sökande efter antingen rikedom eller i forskningssyfte. Bland det större namnen har vi exempelvis Christofer Columbus, som genom Atlanten letade efter en rutt till Indien. Under denna resa upptäckte han istället Amerika, där han valde att kalla urbefolkningen indianer. Olika typer av resor har genomförts av män och kvinnor från alla länder, men inget namn har lyckats fastna lika mycket som Christofer Columbus. Detta anses också vara en av anledningarna varför upptäckter genom båt har lockat till så många sjöfarare även fast det är livsfarligt. Vikten av att upptäcka en helt ny kontinent intresserade män från denna tid så mycket att de var villiga att offra deras liv.

Ett gammaldags skepp.

De fanns även de utnyttjade detta nya färdsätt för att röva och plundra, dessa kallades för sjörövare eller pirater. Pirat kommer från det grekiska ordet piera som kan översättas till ”angripa”. Under 1500-talet så hade spanjorerna städer i den ”nya världen” där brukade de transportera rikedomar som tjänades till Spanien. Piraterna förstod detta och lyckades då utnyttja detta system genom att stjäla allt som de fick tag i. Sjörövare och sjöfarare har dock funnits långt innan detta, men det var under denna tid som man ofta ansåg vara sjörövarnas guldålder. Kapare hade liknelser till pirater eftersom de var en grupp av sjöfarare som attackerade skepp. Skillnaden mellan dom var dock att kaparna hade fått tillåtelse från staten att attackera vissa skepp för de ansågs vara fientliga. Idag finns det inte så många pirater kvar, förutom i vissa delar av världen som fortfarande präglas av fattigdom. Det är även svårare då teknologin utvecklats och havet är mer under kontroll. Är du i behov av pengar så behöver du inte oroa dig, enklare hjälper dig att låna pengar till bästa möjliga ränta.

De ökända piraterna

Solnedgång vid havet.

Inom många områden skapades även arméer för att få stopp på piraterna, detta hjälpte självklart då många pirater blev gripna och sedan mördade. Fast samtidigt så skapades en typ av katt och råtta lek mellan piraterna och armén. Detta resulterade i att de pirater som inte lyckades bli gripna byggde på så sätt upp sitt namn och blev ökända. Ofta så spreds rykten gällande några råa och ökända pirater väldigt snabbt, vilket skrämde både folket och armén. Edward Teach, även kallad Svartskägg, är troligtvis den mest ökända piraten någonsin. Han föddes i Bristol i England och det sägs att han började arbeta på ett skepp i ett område som haft massa problem med pirater. Svartskägg var en pirat som startade sin karriär genom att ta över ett franskt fraktskepp och sedan utrusta skeppet med 40 kanoner. Hans rykte spreds snabbt då han under kort tid sänkt flera skepp och mördat många sjöfarare. Det som skrämde folket mest var de sagor som spreds angående Svartskägg, som exempelvis att han sålt sin själ till djävulen vilket självklart bara var en påhittad historia. Men trots det så funkade dessa sagor, då sagorna spreds och gjorde Svartskägg ökänd.