Bästa kläder för segling

Att ha en välutrustad segelbåt när man är ute på de sju haven är naturligtvis en självklarhet. Men att klä sig rätt och att ta med utrustning och plagg för alla väder kan falla i glömska när man planerar inför sin seglarsemester. “Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”, säger ordspråket och det är så sant som det är sagt. I den här artikeln ska det fokuseras på de bästa kläderna och skydden du kan använda när du går ombord på segelbåten.

Skapa lager-på-lager och klä dig inifrån och ut

Även om det kan vara varmt inåt land och gassande solsken, så är det oftast betydligt kallare ute till havs. Till och med under sommaren kan du behöva en mössa, inte bara för att skydda dig mot solen utan också för att det viner som attan runt öronen.

  • Det första att tänka på är dock att klä sig efter lager-på-lager principen. Det innebär att du bär flera lager plagg som du kan ta av och på beroende på hur kallt eller varmt det blir. Det första är understället. Ett underställ är en tunnare tröja och byxor som är lätta och transporterar bort fukt från huden så att du alltid håller dig torr. Ull eller polyester är perfekta material.
  • Nästa steg är att hitta en funktionströja och byxor som har som huvuduppgift att hålla värmen. Någon typ av fleece eller polyester är bra, även här. Observera dock att fleece kan vara brandfarligt så tänk på det om du vistas i närheten av eld eller kanske mekar med en vätgasbil, så bör du hålla uppsikt på dina plagg.
  • Det tredje och sista lagret är till för att hålla regn och väta borta. Här finns det faktiskt riktiga seglarställ att köpa och dessa är de absolut bästa plaggen. Har du inte ett sådant, så är regn- och vindjackor och byxor det närmsta du kan komma. Se till att välja material som har extra hög vattenpelare, cirka 45 000 millimeter.

Det är särskilt viktigt att dessa plagg skyddar mot både väta och vind, eftersom du oftast råkar ut för båda när du kastar loss och är ute och seglar.

Glöm inte mössa och vantar

Du kanske tycker att detta påstående låter som en välbekant uppmaning från din mamma, men faktum är att huvudknoppen och händerna bör hållas extra varma och torra under seglatsen. En mössa i funktionsmaterial passar bäst.

Skor med fast grepp

Underskatta aldrig seglarskorna. Du kanske inte tycker de är något vidare vackra, men de ger ett fantastiskt grepp om underlaget och hindrar dig från att halka.