Barn ombord på båt

Att ha barn ombord på en båt är roligt och spännande både för barn och vuxna, då det garanterat kommer att bli mycket skoj och upptäckter kring hav och natur som kommer att stanna med barnen för livet. Det medföljer dock även en hel del säkerhetsrisker när man har med sig barn ombord, varför det är viktigt att ha vissa saker i åtanke innan man kastar loss.

Något som är självklart (eller i alla fall borde vara det) är till exempel att barnen ska ha flytväst. Även de vuxna bör naturligtvis ha det, om inte för sin egen säkerhet så för att föregå med gott exempel. Valet av flytväst är mycket viktigt, då en felaktig flytväst kan innebära livsfara för barnet. Flytvästen ska till exempel vara anpassad efter barnets vikt, och bör vara CE-märkt. Något annat som är viktigt är passformen; flytvästen ska sitta tillräckligt tajt för att barnet inte ska kunna komma ur den på egen hand, men det ska samtidigt vara lätt för en vuxen att trä på och ta av den. Barn bör ha en flytväst med nackstöd, samt en rem som går under grenen. På det sättet kommer flytvästen att sitta på plats, och kan inte glida över barnets huvud i vattnet.

När barnen har flytväst på kan man andas ut något, men det är fortfarande viktigt att gå igenom vissa förhållningsregler på båten, som att man inte springer ombord. Eftersom barns tålamod när det gäller att sitta still bara räcker till en viss gräns, är det viktigt att planera alla resor till sjöss så att man regelbundet lägger till i hamnar eller vid öar där barnen kan springa av sig och utforska.

Har man riktigt små barn med sig kommer man naturligtvis inte att få samma problem när det gäller spring ombord, då barnet ligger still större delen av tiden. Däremot är det självklart viktigt att man får med sig alla ”tillbehör” som behövs för att sköta ett litet barn, som barnmat, blöjor, våtservetter, klädombyten, nappflaska och annat. Då är det viktigt att man har en smidig skötväska som enkelt kan bäras ombord på båten och som inte tar upp så mycket plats nere i ruffen. Du hittar flera olika skötväskor som är både snygga och praktiska på Elodiedetails.com.