Att lära sig segla

Vill man lära sig segla är det i princip aldrig för sent eller för tidigt att ge sig ut. Man bör bara vara säker att börja försiktigt och lära sig de grundläggande manövrarna och använda en båt som man känner sig trygg med. I början är en optimistjolle det bästa alternativet. De är enkla att styra och perfekta om man är lite ängslig i början.

Visst kan man lära sig alla begrepp och steg av en inbiten seglare som man redan är bekant med, men har man inte det, kan man gå en seglarkurs i någon av de många segelklubbarna som finns tillgängliga. Kan man dessutom ta hjälp av en person som har lång erfarenhet av segling, är det naturligtvis den bästa kombinationen eftersom man får regelbunden övning.

En seglarkurs kostar visserligen en slant, eftersom hyra av båt också ingår.

Svenska Seglarförbundet

Svenska Seglarförbundet som främjar seglingen i Sverige, har många klubbar som de kan hänvisa till och de har även seglarskolor för den som är intresserad.

Vill man senare gå längre och börja tävla, anordnar de också tävlingar och mästerskap för alla åldrar och kön, allt från juniorsegling till världsmästerskap i segling med landslagets skickliga deltagare på elitnivå.