Offshore inom båtsporten

En av de mest kända grenarna inom båtsporten är Offshore, ett race med fokus på uthållighet. Roslagsloppet i Öregrund är Sveriges mest kända Offshore tävling. Deltagarna i en Offshore-tävling måste vara minst 15 år gamla, eller absolut yngst 13 år om alla besättningsmedlemmarna har förar- och manöverintyg. Oftast går tävlingen utomskärs, en längre sträcka från en plats till en annan. Rundbana och OCR är två andra tävlingsformer inom motorbåtssporten. I offshore racing så är instegsklasserna V-50 eller Classic. V-50 är en mer klassisk tävling där den som kommer först i mål vinner (snittfarten ligger omkring +40 knop). Många av deltagarna är unga men det finns även en del äldre förare och besättningsmedlemmar. I klassen Classic så deltar oftast något äldre förare och besättningsmedlemmar som kan tävla med äldre båtar. I Classic Offshore ingår två tävlingsmoment, det första innebär att pricka in en snittfart (kanske omkring 28 knop) och moment nummer två innebär att deltagarna röstar på den båtmodell som är mest tidsenlig (minst 20 år gammal).

Sommarens roligaste båtrace

Varje sommar går Roslagsloppet i Öregrund av stapeln. Det är Sveriges äldsta Offshore tävling. Under båtveckan pågår flera olika tävlingar men Offshore är det absolut mest kända, inte bara i Sverige men även världen över. Förutom båtrace så pågår även en rad andra aktiviteter på land, bland annat med lekar för barn och vuxna och artister som framträder. Omkring 30 000 besökare kommer till Öregrund för festivalen som pågår i sex dagar. Under tävlingen kör ofta flera olika sorters båtar från många olika klasser samtidigt och det kan verka något rörigt för åskådarna. Dock blir det något lättare att skilja klasserna åt genom att varje båt har en bokstav bredvid numret på båten. Båtarna som deltar i Offshore kör med motorer från 50 hk och uppåt, oftast med två mans besättning, en förare och en navigatör. Det kräver en kombination av snabbhet, sjövärdighet, navigation och samarbete. Roslagsloppet körs mellan Stockholm och Öregrund.

Låter Roslagsloppet stressigt för dina nerver?

Skapar bara bilden av högpresterande, snabbrusande motorbåtar med högljudda motorer stress för dina nerver? Då kanske du behöver något avslappnande. stressboll är lugnande, namnet till trots, och kan hjälpa dig att komma ner i varv. Ett mer korrekt namn borde kanske vara anti-stressboll då hela poängen är att den faktiskt motverkar stress. Denna gummiboll hjälper att lugna dina nerver genom att du regelbundet klämmer ihop den lilla bollen och andas ut när du släpper greppet. Du kan skapa din egen stressboll, med logga eller annat motiv som får dig att bli glad. Varför inte skaffa en stressboll i form av ett hjärta eller en glad emoji? Eller om de där motorbåtarna ändå fick dig lite sugen så kan du ju alltid skaffa dig en stressboll i form av en miniatyrbåt!