Några intressanta lopp att bekanta sig med

I Sverige finns det många människor som tycker mycket om att segla och har gjort det till en livsstil under sommarhalvåret. När man inte seglar, kan man bege sig till de olika tävlingarna som arrangeras runt om i världen.

America´s Cup

Detta match race är förmodligen det mest kända och även det äldsta kappseglingsloppet och har anordnats sedan 1851. Loppet startade genom att New York Yacht Club byggde en skonare som seglade över Atlanten till England och fick en pokal för sin insats. Sedan blev tävlingen ett faktum och väckte intresse internationellt och på den vägen är det.

Innan själva finalloppet kan man bekanta sig med tävlingarna Louis Vuitton Cup, Louis Vuitton Match och America´s Cup Match, som alla är förtävlingar till finalen.

Volvo Ocean Race

Detta kanske låter som en biltävling men mer segling än så kan det inte bli. Anledningen till att Volvo finns med i namnet, är att de är sponsorer och ägare av loppet som omfattar hela världen och har nio eller tio etapper. Seglarrutten ändras varje år och har man tur sker starten eller målgången i någon svensk hamnstad, vilket gör att man som svensk har chans att betrakta de vackra båtarna på hemmaplan. Volvo Ocean Race som går av stapeln vart tredje år under tidig höst och många av de båtar som seglar i loppet har beteckningen VO i början.

Det är inte bara ett lopp för seglarmänniskor, utan även ett ypperligt tillfälle att se alla världens hamnstäder och få ny inspiration till resor.

European Laser Championship

Nej, det har inte något med lasrar att göra utan Laser är helt enkelt namnet på de segelbåtar som tävlar i detta lopp. Lasertävlingarna är både till för ungdomar under 21 år men även för vuxna som seglar i laserklassen. Det finns också Laser World Championship där man gör upp om världsmästartiteln.

Att segla laser är ganska enkelt och är nästa steg efter jollar. Båtarna är enkla att hantera och det enda man behöver göra är att trimma böjningen på masten och buken på seglet. Man kan säga att laserbåtarna är en något mer komplicerad båt än en optimistjolle.

De två mest seglade klasserna inom Laser är radial och laser 4,7 som hänvisar till seglets skärning eller kvadratmeter som i den sistnämnda klassen. Det organiseras tävlingar i båda klasserna och man kan även se European Mastertävlingen i Frankrike som seglas av de lite mer erfarna personerna.

World Match Racing Tour i Köpenhamn

Varje år tävlar ett antal kappseglare om vem som är snabbast och loppet som har anordnats sedan år 2000 drar massvis med besökare, eftersom tävlingen går så pass nära land att man kan se det mesta som händer.

Kieler Woche

Om man har vägarna förbi Tyskland i slutet på juni, kan man ta en sväng till Kiel och titta på den årliga Kieler Woche – en kappseglingstävling som omfattar många länders deltagande. Bara avslutningen på loppet är värt att se när en urläcker båtuppvisning tar plats i viken.