Match racingens spänning

Om man är en seglingsentusiast och samtidigt gillar actionfyllda tävlingar, är förmodligen match race ett utmärkt alternativ. Antingen för att bevaka från land, eller för att själv medverka i. Match race är en katt- och råttalek till havs där första båt över mållinjen vinner tävlingen. Innan loppet har man lagt upp en bana på vattnet så att båtarna vet var de ska ta sig fram.

Ett match race innebär snabb segling och smarta och kvicka beslut, vilket också ställer hårda krav på besättningarna. Man kan bli tvungen att göra snabba manövrar genom att hela tiden bevaka motståndaren, så ett match race är definitivt inget tråkigt lopp. Tvärtom bör man ha stor seglarvana för att delta.

Båtarna i ett match race

Om man deltar i ett match race är det givetvis bra att ha en segelbåt som är gjord för loppet och som har den utrustning som krävs samt att båten kan göra snabba omvändningar utan problem, eftersom det är en del av loppet. Annars kan ett match race innefatta vilka segelbåtar som helst. Det mesta beror på besättningens kunnighet och hur fort man klarar av att få upp spinnakern, hur man girar eller hur snabbt man förstår seglingstermerna.