Att segla över havet!

Är du en seglingsentusiast? Det är väl självklart! Har du en dröm om att guppa bort från civilisationen in en vacker segelbåt? Kanske har du till och med ett självklart mål som du alltid har tänkt att just segla till? Men oavsett om du ska segla till Trelleborg, Tunisien eller Teneriffa så är det alltid resan som är målet.

Att korsa haven

Om man ska korsa ett hav, då är det extremt viktigt att man är förbered. Har du packat allting? Har fått ut dina mediciner, besökt din tandläkare och gjort din deklaration? För där ute på havet så är det säkert att du inte kan göra de typer av saker. Ha en realistisk tidsplan som gör att din planering inför resan går bra. Det är bättre att få allt på plats och det tar lite längre tid än att hasta fram beslut som bara leder till osäkerhet och otrygg. Även om det är underbart, trevligt och roligt att segla så ska man under inga omständigheter tumma på sin egen säkerhet, detta är förstås ännu viktigare att tänka på när man har barn med på båten. Kom ihåg att internet ofta inte fungerar ute till havs, se till att ha andra saker att roa dig med.

När man ska korsa ett hav så har man mycket tid över. Varför inte packa med en bra bok, en klassiker som går att läsa flera gånger, eller en fackbok att studera för att utöka dina kunskaper inom ditt yrke. Att ha med sig en god vän kommer att lösa de största problemen med att inte ha så mycket att göra, dessutom kommer er relation att fördjupas när ni sakta guppar på ett hav utan vind.

Hur ska man klä sig

Det känns väl som en självklarhet att ha en hel och fin båt att åka med när man är ute till havs. Att klä sig rätt och ha bra utrustning är också oerhört viktigt. Mycket beror förstås på vilket hav du har tänkt korsa, är det förbi Teneriffa till Brasilien eller San Francisco till Christchruch på Nya Zeeland, så har det förstås olika förutsättningar på din klädsel.

Försök klä dig i flera olika lager, så du kan ta på eller av kläder när värmen växlar. Ha ett bra underställ som skyddar din hud mot fukt. Se till att ha en tröja och byxor som klarar av att hålla dig varm. Det finns många olika material och alla har dom olika fördelar och nackdelar. Det kanske viktigaste är att ha ett riktigt seglarställ som skyddar mot regn och blåst. Tänk inte att du klarar dig med ett billigt enkelt vindställ, blåser det upp till storm så har det ingen betydelse om man är vid Kanarieöarna eller blåser omkring i ålandshavet.

Lycka till med din resa!